szerda, november 28, 2012

Ingyenkonyha a rászorulóknak


Előző években a görög katolikus egyházzal, most az ortodox egyházzal kötött szerződést a polgármesteri hivatal a rászorulók megsegítésére. Jelenleg 77 személy részesül ingyenebédben. A szociális törvény értelmében egy-egy személy évente 90 napon át jogosult e szolgáltatásra.
Az ingyenkonyha működését Savu Constantin ortodox lelkész koordinálja, aki elmondta, hogy napi 6 lejből kell előállítani egy személy ebédjét. – Ebből az összegből szűkösen tudunk gazdálkodni, lévén, hogy egy év leforgása alatt minden duplájára drágult. A zöldségárak még magasabbra kúsztak. Ennek ellenére igyekszünk, hogy úgy állítsuk össze a menüt, hogy az kielégítő legyen. Általában családok járnak ételért, műanyag edényekben viszik haza. A jogosultak munka- és jövedelem nélküli személyek. Java részük roma nemzetiségű – mondta a lelkész.
Ottjártunkkor berbécstokány és parasztcsorba főtt, amihez a jogosultaknak egy fél kenyeret is adtak.
A lelkésztől arról is érdeklődtünk, hogy hajléktalanok vannak-e a városban. Elmondta, vannak, de egyik sincs hivatalosan nyilvántartásban. Menhelyet nem üzemeltet sem a polgármesteri hivatal, sem a jótékonysági civil szervezetek.
Forrás: Népújság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése