csütörtök, november 01, 2012

Újabb fejlesztési lehetőségek előtt a marosludasi cukorgyár?


A marosludasi Zahărul cukorgyárnak új tulajdonosa van, többségi részvénycsomagját a francia Tereos csoport vásárolta meg az ugyancsak francia Marquenterre csoporttól, amely kilépett a cukorpiacról. A gyár vezérigazgatóját, Ioan Armeneant kértük meg, hogy tájékoztasson a folyamatban lévő termelésről, és röviden mutassa be az új tulajdonost, valamint a gyárra vonatkozó terveiket.
A vezérigazgató szerint a marosludasi cukorgyár meglehetősen jó gazdasági helyzetben van. Ahhoz, hogy erről képet alkothassunk, tudni kell, hogy Romániában a ’90-es években 33 cukorgyár termelt. Ma az országban tíz cukorgyár működik, ezek közül egy fizetésképtelen. A Zahărul cukorgyár gazdasági mutatói jók. A marosludasi cukorrépa-feldolgozó egység üzleti forgalma 2010-ben elérte a 77,41 millió lejt. 2011-ben ugyanez a gazdasági mutató 72,53 millió lejre alakult. A múlt évben a gyár munkaközössége 11,14 millió lejes profitot valósított meg, 34.000 tonna cukrot termeltek. Az idei feldolgozási idény október 10-én kezdődött, október végéig 78.000 tonna répát dolgoztak fel, ezt a mennyiséget 2.800 hektárról gyűjtötték be. Idén a gyárral szerződést kötött cukorrépa-termesztők Fehér, Kolozs, Maros, Hargita és Szeben megyében összesen 4.583 hektáron termesztettek édesgyökeret. Október 10-től a hónap végéig 8.500 tonna cukrot állítottak elő. A vezérigazgató szerint 2011-hez viszonyítva idén az aszály miatt a hektáronkénti hozamok közel 50%-kal alacsonyabbak. De a termesztésben maradt répamennyiség cukortartalma jónak és nagyon jónak minősíthető. A répa szállításában fennakadások eddig nem voltak, a termelés is folyamatos. A gyár kapacitása napi 650 tonna cukor előállítása, ezt úgy sikerült kihasználni, hogy a cukorrépa feldolgozása mellett egy másik termelési vonalon Brazíliából származó nyerscukrot is feldolgoznak.
A tulajdonosváltással kapcsolatosan Ioan Armenean elmondta, amit a Megyei Kereskedelmi Kamara által nemrég szervezett cégek találkozóján is kifejtett: a Tereos csoport Európában a második, a világon a harmadik legnagyobb cukortermelő. A múlt évi üzleti forgalma 4,5 milliárd euró volt. Több gyárral rendelkezik, többek között Franciaországban, Spanyolországban Csehországban, Mozambikban. A Tereos képviselői a többségi részvénycsomag átvételekor beszéltek terveikről is. Fejlesztenék a gyárat, hogy napi 10.000 tonnára növeljék a gyár feldolgozói kapacitását. Ehhez elmaradhatatlanul szükséges a cukorrépaterületek növelése, ami biztató megyénk és a környező megyék cukorrépa-termesztői számára. Emellett jelentős összegeket szándékoznak beruházni öntözőrendszerek kialakításába. A Tereos csoport képviselői szerint ezekkel a beruházásokkal jobb helyzetbe kerülhet a gyár, amely olyan régióban van, ahol a cukrot nagy mennyiségben importálják. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium nyilvántartásai szerint a múlt évben 301 millió euró értékben, importáltak cukrot, ami 2010-hez viszonyítva 40%-kal több. Tehát érdemes beruházni a marosludasi cukorgyárba és támogatni a gyár cukorrépa-termelőit.
– Ha a következő években minden a tervek szerint történik, és a törvényes szabályozások sem változnak rossz irányba, a cukorgyár és a beszállító termesztők előtt ígéretes jövő áll, mert a piacon van kereslet a termék iránt – fogalmazott Ioan Armenean.
Forrás: Népújság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése